ARTA DE A PRIVI

22.06.2015 18:40

     Cu ceva timp in urma, la o expozitie, am avut un dialog halucinant cu unul dintre vizitatori. Acesta remarca, cu apriga indignare, ca chipurile personajelor din icoane nu sunt frumoase si calde, ba dimpotriva sunt urate, schimonosite, unele de neprivit chiar. Trecand peste afirmatia ca pentru dansul, Maica Domnului si Iisus Hristos, erau personaje, pur si simplu, incercam sa-i explic faptul ca icoana este o opera de arta care depaseste arta, ca este departe de caracterul estetic, mesajul sau fiind unul teologic, spiritual. Icoana de astazi vorbeste la fel cum a vorbit oamenilor si in veacurile trecute. Asta chiar daca astazi gusturile actuale comporta uneori forme suspecte, care tin de moda sau snobism. Icoana nu face decat sa ne releve credinta crestina de totdeauna.

        Paradoxal este faptul ca interlocutorul meu nu este singurul care pune astfel problema. El a fost cel mai vehement, dar am remarcat in ultimii ani, ca publicul laic are adesea obiectiuni la modul "primitiv", de reprezentare a icoanelor. Acesta crede ca fetele, gesturile, chiar si proportiile distorsionate, sunt de fapt rudimentare si neputiinte ale mesterilor iconari. Simplitatea si absenta dinamismului in reprezentarea icoanelor, isi au de fapt, originea in esenta invataturii crestin ortodoxe.Ceea ce credem sau vedem ca rigiditate, este de fapt vesnicia,aspiratia spre eternitate.

            In aceasta epoca crunta a vitezei, pe care o traim independent de vointa noastra, uneori, icoana este singura imagine care poate dovedi "adevarata miscare", atunci cand gratie ei, inima ni se inalta alaturi de simturile cele mai profunde ale fiintei noastre. Icoana, aceasta rugaciune fara cuvinte, deschide ferestre catre alta lume. Ea ne da linistea interioara, ne aduce pacea sufletului, elemente vitale, in aceasta lume tot mai impersonala, in care omul nu mai este legat de Dumnezeu, si in care nu mai exista smerenie in raport cu nimeni si nimic.

                  Se pune astfel, o intrebare capitala; putem lasa in urma rutina zilnica, atunci cand ne aflam in fata unei icoane, ne putem desprinde din acest cerc vicios? Daca da, atunci icoana ne ajuta sa  ne bucuram de o viata demna de fiinta umana. Trebuie sa redescoperim alinarea daruita de icoane, care ne pune fata in fata cu misterul vietii si al dragostei.